Trawa jęczmienna na sok czyli jakie produkty trzymać w kuchni

Kiedy kończy się zima, a intensywne promienie słoneczne zwiastują cieplejsze dni, znacznie chętniej rozpoczynamy swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem. Zmieniamy swoją dietę; z rozwagą spoglądamy na jadłospis i eliminujemy składniki które nie powinny znaleźć się na naszym talerzu. Wiosna to również doskonały pretekst by testować nowości i z radością próbować tego, co może wnieść nową wartość do naszego życia. Jedną z nich z pewnością będzie trawa jęczmienna na sok.

Jak działa trawa jęczmienna?

Zielone pędy (zwane potocznie kiełkami zbóż) powstają na skutek rozsiewu ziaren – owoców poprzednich zbiorów. Te, po zbiorze, warto wsadzić, wprost do ziemi i otoczyć pełną opieką. Im młodsze ziarna, tym szybciej „wyklują się” z nich zielone pędziki z których możesz pozyskać zdrowy, pełnowartościowy sok. Trawa jęczmienna na sok może być używana do produkcji wody jęczmiennej i produkcji herbaty. Znacznie lepszym, bogatym w niezbędne składniki odżywcze napojem będzie świeżo tłoczony, smaczny napój.

Jak powinna być hodowana trawa jęczmienna na sok?

Właściwości produktu na sok

Jak wykazują badania, zielone pędy posiadają szereg niezbędnych wartości odżywczych. Rośliny, które w wyciskarce można przetworzyć na pyszny sok, posiadają m.in.:

  1. witaminę B1
  2. witaminę C
  3. karoten
  4. składnik P4D1
  5. dysmutazę ponadtlenkową

Powyższe składniki trawy jęczmiennej na sok zadbają o dobrą odporność, perystaltykę jelit, doskonałą kondycję ciała i ducha. Świetnie sprawdzą się jako pomoc w suplementacji i obowiązkowa przekąska w ponure dni.

You may also like...