Znane i lubiane placki ziemniaczane
Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez ziemniaków. Ciężkie, bogate w węglowodany warzywo, doskonale sprawdza się jako dodatek i baza licznych potraw które goszczą w naszych domach. Jedną z uwielbianych potrwa – zarówno przez młodych jak i nieco starszych konsumentów, są placki ziemniaczane. Niestety, ze względu na ich pracochłonność, trudno o amatora tarcia i smażenia chrupiących placuszków. Istnieje jednak jedno urządzenie wchodzące w skład domowego AGD, które pozwala uporać się z produkcją bez wysiłku, w, zaledwie, kilkanaście minut!
Danie z blendera? – Czemu nie?!
Mowa tutaj o plackach ziemniaczanych z blendera. Mimo, że pomysł traktowany jest przez wielu ze sceptycyzmem, odpowiednio rozdrobnione ziemniaczki sprawdzą się równie dobrze co te ścierane na tarce o małych oczkach. Pamiętaj jednak, że kluczem dobrej potrawy jest świetny produkt. W sklepie poszukuj mączystych, zawiesistych okazów. Zawarta wewnątrz skrobia doda delikatności i smaku placuszkom. Do środka koniecznie wbij jajo i nie zapomnij o dodatku mąki pszennej. Placki ziemniaczane z blendera należy również sowicie przyprawić. Oprócz soli, nie szczędź również pieprzu, papryki, czosnku i cebulki. Jednym z często powtarzanych przez gospodarzy tricków, jest wcześniejsze schładzanie masy. Ułożona na rozgrzanym tłuszczu masa delikatnie skwierczy tworząc chrupiące na zewnątrz i delikatnie rozpływające się w środku placuszki które można podawać jako osobne danie lub dodatek do mięs i gulaszów.