Kiedy kończy się zima, a intensywne promienie słoneczne zwiastują cieplejsze dni, znacznie chętniej rozpoczynamy swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem. Zmieniamy swoją dietę; z rozwagą spoglądamy na jadłospis i eliminujemy składniki które nie powinny znaleźć się na naszym talerzu. Wiosna to również doskonały pretekst by testować nowości i z radością próbować tego, co może wnieść nową wartość do naszego życia. Jedną z nich z pewnością będzie trawa jęczmienna na sok.
Jak działa trawa jęczmienna?
Zielone pędy (zwane potocznie kiełkami zbóż) powstają na skutek rozsiewu ziaren – owoców poprzednich zbiorów. Te, po zbiorze, warto wsadzić, wprost do ziemi i otoczyć pełną opieką. Im młodsze ziarna, tym szybciej „wyklują się” z nich zielone pędziki z których możesz pozyskać zdrowy, pełnowartościowy sok. Trawa jęczmienna na sok może być używana do produkcji wody jęczmiennej i produkcji herbaty. Znacznie lepszym, bogatym w niezbędne składniki odżywcze napojem będzie świeżo tłoczony, smaczny napój.
Właściwości produktu na sok
Jak wykazują badania, zielone pędy posiadają szereg niezbędnych wartości odżywczych. Rośliny, które w wyciskarce można przetworzyć na pyszny sok, posiadają m.in.:
- witaminę B1
- witaminę C
- karoten
- składnik P4D1
- dysmutazę ponadtlenkową
Powyższe składniki trawy jęczmiennej na sok zadbają o dobrą odporność, perystaltykę jelit, doskonałą kondycję ciała i ducha. Świetnie sprawdzą się jako pomoc w suplementacji i obowiązkowa przekąska w ponure dni.