Podczas urządzania wnętrz, musimy podjąć wiele decyzji. Jedną z nich jest wybór odpowiedniego stołu, czy to do kuchni, czy też jadalni. Sprawdź jakie największe zalety cechują blaty z litego drewna i jak o nie dbać, aby służyły jak najdłużej. Zapraszamy!
Dlaczego warto stawiać na drewniane blaty?
Jednym z najczęściej wybieranych rozwiązań, jeśli chodzi o stoły i meble, są blaty z litego drewna. Mimo swojej stosunkowo wysokiej ceny, są naprawdę opłacalną inwestycją. Ich największą zaletą jest zdecydowanie solidność i ponadczasowość. Są wytrzymałe, stabilne, odporne na temperatury, a przede wszystkim niesamowicie stylowe. Przepiękne w swej naturalnej prostocie i nigdy nie wychodzą z mody. Prezentują się stylowo i minimalistycznie. Dzięki swojej trwałości i klasycznym stylu, mogą nam służyć nawet kilkadziesiąt lat. Konieczna jest jednak odpowiednia ich pielęgnacja oraz konserwacja.
Jak pielęgnować i konserwować blaty z litego drewna?
Podczas codziennego czyszczenia naszego drewnianego stołu, możemy wykorzystywać lekko wilgotną, miękką, bawełnianą ściereczkę. Warto pamiętać o tym, że szmatka ta powinna być dobrze odciśnięta, aby nie zostawiać wody na powierzchni drewna. Bardzo ważne jest, aby blat zawsze był wytarty do sucha. Do czyszczenia mocniejszych zabrudzeń, możemy wykorzystać niewielką ilość płynu do naczyń, czy delikatnego środka czyszczącego do drewna. Warto raz na jakiś czas zakonserwować blat specjalnym olejem do drewna. Olejowanie sprawi, że lite drewno będzie prezentować się jeszcze piękniej i będzie bardziej trwałe i odporne na uszkodzenia.