Szybkowar – innowacyjny sprzęt kuchenny dzięki któremu błyskawicznie i bez konieczności używania innych przedmiotów, przygotujemy pyszne danie. Doskonały do zup, dań głównych i sosów, powoli wypiera tradycyjne garnki. Nic w tym dziwnego: gotowanie w szybkowarze nie wymaga specjalnych umiejętności i zajmuje znacznie mniej czasu niż pichcenie w garnkach emaliowanych.
Mechanizm gotowania w szybkowarze
Jeśli postanowiłeś przeczytać ten wpis, z pewnością nurtuje Cię pytanie: jak działa szybkowar. Mechanizm jest dziecinnie prosty i opiera się na wytworzeniu bardzo wysokiej temperatury. Wraz z jej wzrostem, kiedy naczynie zachowuje najwyższą szczelność, podnosi się ciśnienie. Na skutek tego produkty znacznie szybciej ulegają procesom termicznym. Gotowanie w szybkowarze opiera się więc na działalności wody i przetworzonej pod wpływem energii pary wodnej. W urządzeniu, na górnej tarczy, umieszczono specjalny spust dzięki któremu nadmiar pary uwalnia się, nie naruszając konstrukcji naczynia.
Gotowanie zup w szybkowarze
Podczas doboru sprzętu, oprócz mocy, istotna będzie nie tylko moc urządzenia, ale i jego pojemność. Jeśli planujesz gotować w szybkowarze przede wszystkim zupy, warto zwrócić uwagę na to, by mieścił jak najwięcej. W końcu w sprzęcie można z powodzeniem przyrządzić rosół, pieczeń i bigos świąteczny. Na popularność urządzenia wpływa, niewątpliwie, również możliwość szybkiej konserwacji. Jeśli cierpisz na chroniczny niedobór czasu, koniecznie wybierz dla siebie ten interesujący sprzęt!